Kako pripremiti sadržaj za izradu web stranice ili shopa


Priprema sadržaja za web stranicu ili web shop

Kad govorimo o pripremi sadržaja za izradu ili redizajn web stranice / web shopa, klijenti se često susreću s teškim pitanjem kako i na koji način uopće pripremiti sadržaj za web, odn. koje sve materijale trebaju pripremiti da bismo im mogli izraditi web stranicu ili web shop.
Za početak treba istaknuti da priprema sadržaja nikako ne bi trebala biti bauk! Ujedno vas ne bi trebala kočiti u pokretanju vašeg web projekta, jer vama web treba i to čim prije, bilo da ste novi / stari poduzetnik ili bilo koji drugi poslovni subjekt, vi želite na tržištu predstaviti ne samo svoju tvrtku već i svoje proizvode / usluge, s ciljem prezentacije i prodaje.
Nepripremljenost i manjak materijala glavni su kočničari početka izrade web projekata, zato pripremite se na vrijeme i saznajte što i kako treba pripremiti za vašu kvalitetnu prezentaciju na internetu.

U ovom tekstu ćemo pokušati objediniti pripremu materijala za web stranicu i web shop. Ukratko govoreći današnji web shopovi također imaju tekstove O nama, Proizvodi, Usluge, Kontakt itd. pa je možda temeljna njihova širina materijala u odnosu na web stranicu postojanje shop odjela sa grupama / podgrupama proizvoda ili usluga.

Što kad radimo redizajn postojećeg weba, a što kad radimo novi web od nule?

Postoji određena razlika u odnosu na to da li klijent već ima postojeću web stranicu / shop (ukoliko radimo redizajn web stranice ili shopa), ili nema  (ukoliko je novi u svijetu digitalnog marketinga).
Osnovna razlika između ta dva slučaja je u tome što ukoliko klijent ima postojeći web, možemo iskoristiti strukturu web stranice u vidu razmještaja elemenata same web stranice, nacrta izbornika i eventualno sadržaja. Iako i u slučaju redizajna web stranice / shopa čest je slučaj da sadržaje treba osvježiti, zamijeniti zastarjele informacije novima i dopuniti ih.

Kako krenuti u pripremu materijala za web stranicu ili web shop?

Kod pripreme sadržaja odn. materijala za web stranicu klijente volimo uputiti da pripreme za početak:

  • nacrt izbornika (npr. Početna, O nama, Usluge, Proizvodi, Galerija, Kontakt, …) – te sve sadržaje za svaku od stavki izbornika i to: tekstove, fotografije, video zapise, dokumente i ostale sadržaje koji će se nalaziti na web stranici i na svakom jeziku koji će biti na webu
  • za web shop nam je potrebno dodatno pripremiti nacrt grupa i podgrupa proizvoda te barem nekoliko proizvoda kompletno (fotografija, naziv, šifra, cijena, opis i dr.), a ujedno je potrebno pripremiti zakonski potrebne dokumente (uvjeti prodaje, dostave, reklamacije, podnošenja prigovora i dr.)

Priprema fotografija za web stranicu ili web shop

Često je pitanje kakve fotografije vam trebaju da bismo ih mogli koristiti za kvalitetnu izradu vaše web stranice ili shopa.
Što se tiče izvora fotografija možemo istaknuti slijedeće:

  • vlastite fotografije (najbolje profesionalne fotografije)
  • komercijalne (stock) fotografije
  • besplatne (free stock) fotografije
  • fotografije iz ostalih izvora (filtrirane Google pretrage, fotografije ustupljene od strane dobavljača ili trećih strana (npr. fotografija, agencija, proizvođača, …)

Mi najviše sugeriramo izradu profesionalnih, vlastitih fotografija vaše tvrtke i djelatnosti. Vlastite fotografije će web prezentaciju podići na još viši nivo i originalni pristup zasigurno će biti primijećen od strane posjetitelja vaše web stranice.
Ujedno ćete trebati vlastite fotografije za foto galeriju na web stranici.
U slučaju da ste novi poduzetnik ili niste u mogućnosti napraviti vlastite fotografije, savjetujemo da se pribave komercijalne, tzv. stock fotografije. Servisa za prodaju profesionalnih, komercijalnih fotografija ima više, a mi ćemo ovdje istaknuti samo neke:

Ukoliko ne želite vaša sredstva trošiti na kupnju komercijalnih fotografija, možda će vas zanimati web stranice na kojima možete pronaći i preuzeti besplatne fotografije (svakako savjetujemo da provjerite njihove licencne uvjete):

Na internetu (npr. na Google tražilici) možete pronaći praktički ogroman broj raznih fotografija sa različitim pravima korištenja, možete pokušati filtriranje prema autorskim pravima kako biste izabrali fotografije koje su besplatne za korištenje. U protivnom može se vrlo lako desiti da povrijedite nečija autorska prava na fotografiju i da budete tuženi od strane nositelja autorskog prava.

Ukoliko se bavite bilo kakvog distribucijom proizvoda ili usluga od vaših dobavljača, možete ih zamoliti da vam ustupe autorska prava za fotografije koje ćete koristiti za potrebe vaše web stranice ili web shopa.

Također možete poslati upit freelance fotografima ili drugim stranama da vam besplatno ustupe neke fotografije za vaš web, u zamjenu za navođenje izvora.

Što kad ne možete imati ili ne želite fotografije na web stranici?

Ako nemate mogućnosti predstaviti na web stranici originalnu foto galeriju proizvoda, usluga ili same tvrtke, savjetujemo da galeriju privremeno izostavite te da u nju naknadno postavite vlastite fotografije, npr. vaše reference.
Ukoliko na svojem webu ne želite iz nekog razloga primarno vizual popuniti između ostalog i fotografijama, možemo u konceptu fotografije zamijeniti grafikama (grafičkim elementima), poljima sa podlogama u bojama i tekstom ili se jednostavno potpuno fokusirati na tekst i njegovu bogatu formu oblikovanja.

Potrebne veličine fotografija za web stranicu ili web shop

Što se tiče veličine fotografija potrebnih za izradu web stranica i shopova, savjetujemo uvijek da pošaljete najveću veličinu koju imate, to je obično originalni zapis iz aparata ili datoteka preuzeta putem nekih od gore navedenih servisa za fotografije. Originalna veličina će nam uvelike pomoći da vaš web bude čim više vizualno privlačniji, a finalne veličine možemo sami podesiti prilikom obrade fotografija.
Koja je onda minimalna veličina fotografija za web? Preporučamo da pokušate pribaviti fotografije širine barem 1280 px (piksela), a poželjno i veće (npr. 1920 px širine).
Ukoliko je veličina fotografija premala, neće ih biti moguće dovoljno dobro uklopiti u moderan web projekt, zapamtite da ljudi vole gledati fotografije više nego čitati te da “slika govori više od tisuću riječi”!

Priprema tekstova za izradu web stranice ili web shopa

Pri procesu pripreme tekstova za web stranicu ili web shop nalazimo na slijedeće temeljne izvore:

  • vlastiti, originalni tekstovi
  • copywriting tesktovi naručeni za vas
  • ustupljeni tekstovi (npr. od strane autora, dobavljača, proizvođača i dr.)
  • ostali izvori (npr. citati s javno dostupnih kanala)

Originalni tekstovi su najbolji izbor za web stranicu

Najvažnije je da nikad ne vršite direktno prepisivanje i preuzimanje bilo kojeg materijala jer možete prekršiti nečija autorska prava i ugroziti svoju poziciju na Google tražilici, o čemu u nastavku možete saznati više.
Kod pripreme tekstova važno je istaknuti da vaši tekstovi trebaju biti čim više originalni. Originalni tekstovi svidjet će se posjetiteljima vašeg weba, ali možda će se još više svidjeti vodećoj svjetskoj internet tražilici – Google.
Google je dugogodišnji kralj web pretraživanja sa preko 90% tržišnog udjela u Hrvatskoj, zasigurno želite biti čim bolje pozicionirani sa svojim webom na Google-u, a originalnost tekstova jedan je od glavnih preduvjeta optimizacije za tražilice (SEO – Search Engine Optimization).

Kako se snaći ako nemate inspiraciju kod pripreme tekstova?

Ukoliko trebate stručne tekstove ili jednostavno ne znate što i kako napisati, pokušajte pronaći i pročitati nekoliko sličnih tesktova na internetu te potom vlastitim riječima napisati svoj tekst.
Novi poduzetnici često ne znaju što bi napisali npr. pod tekst “O nama”. Ukoliko je vaša tvrtka tek formirana slobodno napišite kad je osnovana, čime će se baviti i opišite detaljnije planirane djelatnosti tvrtke, također možete spomenuti tko će biti član vašeg radnog tima te koja je misija i vizija tvrtke.
Ako vam je priprema tekstova i dalje pretežak posao, razmislite o usluzi tzv. copywritinga, tj. narudžbe usluge pisanja tekstova za vas od strane specijalizirane osobe ili agencije.

U kojem formatu dostaviti tesktove za pripremu web stranice izvođaču?

Dokumente nam naravno trebate poslati u računalnom obliku u tekstualnom formatu npr. DOCX, PDF, RTF ili sl.
Svakako savjetujemo da izbjegavate dostavu materijala pisanih rukom, to ne samo usporava brzinu pripreme materijala za web, već i povećava same troškove.

Priprema ostalih sadržaja za web stranicu ili shop

Od ostalih sadržaja osim fotografija možemo istaknuti razne vrste dokumenata kao što su tablice, PDF dokumenti i dr.
Za nas je važno da nam te dokumente dostavite ili u finalnoj digitalnoj formi ili u originalnom formatu kako bismo iz njega mogli za vas izvršiti konverziju u finalni oblik.
I ovdje vrijedi da nikakva dostava rukom pisanih materijala (osim skica rasporeda elemenata na web stranici ili shopu, nacrtu izbornika i sl.) nije preporučljiva jer usporava i poskupljuje proces pripreme web projekta.

Ukoliko niste sigurni ili imate dodatnih pitanja oko pripreme materijala za vaš web projekt, kontaktirajte nas 🙂

 

Comments are disabled.