SSL certifikat i zašto je bitan te koji certifikat izabrati


Što je SSL certifikat?

Secure Sockets Layer (SSL) je protokol koji omogućuje podatkovnu enkripciju na intranetu i pomaže posjetiteljima web stranica da potvrde tko je vlasnik neke web stranice, posebno prilikom obavljanja plaćanja putem interneta npr. na stranicama banaka, web shopovima, booking sustavima i dr.

SSL se obično koristi za zaštitu komunikacija između web preglednika i servera, međutim sve više se koristi za komunikaciju između servera i za web aplikacije.

Osim vidljivo označene web adrese (https://…), što je obično označeno zelenom bojom i što ulijeva sigurnost i povjerenje vašim korisnicima i kupcima, SSL certifikat je prema Google tražilici jedan od mnogo faktora koji utječu na poziciju vaše stranice na internet pretraživaču. Ujedno web preglednik će u većini slučajeva web stranicu koja nema SSL certifikat označiti sa “nije sigurno” ispred same web adrese! To je dovoljan znak mogućeg nepovjerenja vaših potencijalnih kupaca.

Da li je SSL certifikat za web stranicu danas nužan?

U svakom slučaju da, prema gore navedenom. Posebno ukoliko imate web shop, booking i bilo kakvu naplatu ili prikupljanje osjetljivih podataka, kao što su podaci o broju kreditne kartice i dr.

Koje su osnovne podjele SSL certifikata za pojedinačne stranice?

To su besplatni SSL certifikati i komercijalni SSL certifikati. Koji ćete SSL certifikat izabrati trebalo bi ovisiti o vašoj web stranici i funkcijama koje ona obavlja.

Besplatni SSL certifikat

Besplatni SSL certifikat je onaj kakvog bi npr. mogao ponuditi cPanel kontrolni panel vašeg hosting paketa (Let’s Encrypt), u slučaju da je on omogućen i ispravno podešen. Web stranica u svakom slučaju u svojoj web adresi treba imati “https://“, a informacija posjetitelju web stranice prilikom provjere certifikata bi bila cPanel, Inc. Certification Authority. Besplatni SSL certifikat za vašu web stranicu je dovoljan ukoliko se ne bavite bookingom, prikupljanjem povjerljivih informacija ili ukoliko imate web shop. U slučaju da je to slučaj razmislite o komercijalnom certifikatu.

Komercijalni SSL certifikat – RapidSSL certifikat

Osim besplatnog SSL certifikata možete zakupiti komercijalni SSL certifikat. Primjer takvog certifikata je RapidSSL. Za RapidSSL smo se odlučili nakon višegodišnjeg iskustva pružanja svih vrsta web usluga i on se pokazao kao odličan izbor, uz povoljnu cijenu. Uz standardne funkcije koje SSL certifikat treba imati, komercijalni certifikat će vam pružiti mogućnost jamstva od npr. 10000 USD za vaše kupce, zatim će prikazati informaciju da se radi o komercijalnom certifikatu (što će povećati povjerenje vaših posjetitelja), a često će vlasnik stranice istaknuti putem bannera da je web štićen 256-bitnom enkripcijom.

Svi naši korisnici web usluga imaju pravo na besplatni SSL certifikat na razini cPanela, a u našoj ponudi možete pronaći RapidSSL certifikat u trajanju od 12 mjeseci, po cijeni od 120,00 kn + PDV s ugradnjom!
Za više informacija kontaktirajte nas.

Comments are disabled.