WordPress najpopularniji CMS sustav na svijetu


WordPress je zadržao vodeće mjestu među sustavima za upravljanje sadržajem web stranica (CMS – Content Management System), prema podacima W3Techs, zauzima u ovom trenutku (4. mjesec 2019.) 33,7 % od vodećih 10 milijuna web stranica u svijetu!

Od konkurenata tu su samo Joomla koja zauzima 2,9 % tržišnog udjela, Drupal sa 1,9 %, Squarespace 1,5 %, Shopify 1,5 %, Wix 1,1 %, Magento 1,0 %, dok ostali CMS sustavi bilježe manje od 1 %.

Zanimljivo je da i dalje 44,4 % web stranica u svijetu ne koristi niti jedan CMS sustav, tj. ažuriraju se ručno, ali to je opcija samo za manje i statične webove na kojima se ne vrše češće izmjene sadržaja, u protivnom je neisplativo, vremenski i financijski.
Razina udjela web stranica u svijetu koje ne koriste niti jedan CMS opada konstantno pa je tako u siječnju 2011. godine čak 76,4 % web stranica bilo bez CMS sustava, a u siječnju 2016. taj postotak je iznosio 56,6 %.

Grafički prikaz (izvor: W3Techs):

Ovakvi rezultati ne moraju čuditi, WordPress je kao open source projekt pokrenut 2003. godine i već je odavno odmakao od platforme samo za blogere. Danas je to punokrvni, kvalitetni, jednostavni, a ne treba zanemariti niti da je besplatan, a s druge strane neprocjenjiva pomoć u razvoju i održavanju web stranica.

Comments are disabled.